درمان گرمازدگی و راه های پیشگیری از آن

چهارشنبه 15 مرداد 1399
10:37
احمد فتحی

با آغاز فصل تابستان بسیاری از افراد به دلایل زیادی دچار گرمازدگی می شوند؛ گرمازدگی زمانی اتفاق می افتد که مکانیسم بدن برای از دست دادن گرما از بین برود؛ وقتی که دمای مرکزی بدن از 41 درجه بالاتر رود این عارضه رخ می دهد، در این دما سیستم تعریق از کار می افتد و بدن در آزاد سازی گرما دچار مشکل می شود.


اگر عملیات پزشکی برای فرد گرمازده انجام نشود، احتمال مرگ وجود دارد؛ در گرمازدگی، دمای بدن از حد طبیعی بالاتر می رود و عروق سطحی پوست منبسط می شود، تعرق افزایش می یابد و باعث اختلال در تنظیم و کنترل دمای بدن می شود.


نشانه های گرمازدگی چیست؟

  • پوست خشک و داغ
  • عدم تعریق
  • پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود می شود
  • تنفس کوتاه و سریع
  • نبض سریع و ضعیف
  • افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه
  • سردرد
  • گرفتگی عضلات
  • گشادی مردمک چشم


علائمی که نشان می دهد در معرض گرمازدگی هستید:

  • ضعف و خستگی
  • کشیدگی و درد عضلات
  • استفراغ و تهوع
  • پوست رنگ پریده و چسبناک
  • دمای طبیعی بدن
  • گرفتگی عضلات
  • سرگیجه
  • ضعف و غش
  • ادرار زرد تیره یا نارنجی
  • سردرد
  • اسهال


اقدامات فوری پزشکی جهت گرمازدگی

خطرناک ترین نوع گرمازدگی سکته ی گرمایی است که حتی می تواند کشنده باشد. انواع دیگر گرمازدگی اگر به خوبی درمان نشوند می توانند منجر به سکته شوند. این بیماری وقتی رخ می دهد که دمای بدن به بالای 40 درجه ی سانتی گراد برسد و اولین نشانه ی آن غش کردن است. دیگر علائم آن عبارتند از:

  • کج خلقی
  • گیجی
  • از دست دادن هشیاری و تمرکز
  • برافروخته شدن پوست
  • کاهش تعرق
  • نبض ضعیف یا سریع


هنگام بروز این علائم باید:

سعی کنید به یک مکان خنک بروید که ترجیحا تهویه داشته باشد.

آب یا نوشیدنی های حاوی الکترولیت بنوشید.

دوش آب سرد بگیرید تا وضعیت بدن تان سریع تر به حالت عادی برگردد.

زیر بازوهای خود و اطراف ناحیه ی کشاله ی ران، کیسه های یخ قرار بدهید.

اگر در علائم تان بهبودی مشاهده نکردید به اورژانس زنگ بزنید.


راههای درمان گرمازدگی :

عناب و شکر

برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید. همچنین خوردنی‌های سرد و تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و تخم خیارین (خیار، کدو، هندوانه و خربزه) نیز توصیه می‌شود. البته بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دم کرده عناب و زرشک است که همراه با مقداری شکر میل می‌شود.


خاکشیر یخ زده و شربت آب‌لیمو

استفاده از خاکشیر یخ‌زده و شربت آب‌لیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است. برای جلوگیری از اسهال و تأثیر خنکی، خاکشیر باید به شکل یخ‌زده یا همراه خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال‌آور است.

با توجه به گرمی و آلودگی هوا، مصرف آب‌لیمو نیز به دلیل داشتن ویتامین C که دارای خاصیت ضدعفونی‌کننده است، توصیه می‌شود و نیاز است هر دو روز یک بار، یک عدد لیمو در آب مصرفی استفاده شود.


تـخـم شـربـت

تخم شربت در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعاب‌دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می‌شود. لعاب این دانه‌ها پس از جذب آب، به صورت ژله‌ای درمی‌آید که می‌تواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. تخم شربتی در طب سنتی ایران به عنوان رفع کننده التهابات دستگاه تناسلی و مجاری ادرار کاربرد بسیار داشته است.


بـه‌لیــمــو

به‌لیمو گیاهی به صورت درختچه است که از برگ آن استفاده می‌شود. این گیاه از قدیم در طب سنتی ایران به عنوان آرام‌بخش، ضد تشنج، ادرارآور، رفع کننده‌ سرگیجه و تپش قلب مورد استفاده بوده و در حال حاضر نیز از آن استفاده می‌شود.


هندوانه

هندوانه یک میوه تابستانی لطیف، آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که اصولا برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف می‌شود و مورد پسند بسیاری از مردم است. طبیعت هندوانه سرد و تر است و برای افراد گرم مزاج بسیار مطلوب است. مربای پوست هندوانه برای رفع حرارت بدن، رفع تشنگی و گرمازدگی بسیار مفید است.


گلاب

بنابر اعلام دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، برای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خوراندن گلاب همراه با مقداری یخ است، به قدری که باعث استفراغ شده و صفرا را خارج کند. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین می‌برد و بدن را تقویت می‌کند. بوییدن گلاب برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی مفید است.


چگونه از گرما زدگی پیشگیری كنیم

  1. گرما زدگی مشكلی است كه بدنبال فعالیت بدنی در هوای گرم ایجاد میود. تعریق زیاد در گرما موجب از دست رفتن آب بدن شده و متعاقب آن درچه حرارت مركزی بدن بالا میرود.
  2. این افزایش دما موجب اختلالات زیادی در كاركرد بدن میشود. گرما زدگی در ابتدا خود را بصورت درد عضلانی و سپس گیجی و تهوع نشان داده و در حالات شدید میتواند حتی به مرگ منجر شود.
  3. گرچه در صورت بروز گرما زدگی میتوان آن را درمان كرد با این حال مانند هر بیماری دیگر بهترین كار پیشگیری از بروز آن است.
  4. همیشه به نكات زیر توجه كنید تا گرما زده نشوید
  5. در حین فعالیت شدید بدنی لحظاتی را برای استراحت و مصرف مایعات بگنجانید.
  6. مطمئن شوید كه قبل، در حین و بعد از ورزش بدن شما مایعات كافی دریافت كرده است.
  7. دو ساعت قبل از ورزش سه لیوان آب بنوشید و درست قبل از شروع ورزش هم یك لیوان دیگر بنوشید. در حین ورزش هر 20 دقیقه یك لیوان آب بنوشید.
  8. به رنگ ادرارتان توجه كنید. اگر تیره است یعنی آب به اندازه كافی به بدن شما نرسیده است. رنگ ادرار شما همیشه باید روشن باشد.
  9. قبل و بعد از ورزش خود را وزن كنید تا مقدار آب از دست رفته را متوجه شوید و اگر كسری وجود دارد آنرا جبران كنید.
  10. وقتی تازه به منطقه ای با هوای گرم رفته اید بتدریج و در عرض هفت روز سطح فعالیت های ورزشی خود را بالا ببرید تا بدن شما فرصت داشته باشد خود را با شرایط جدید وفق بدهد.
  11. لباس های روشن و سبك بپوشید.
  12. خود را از اشعه شدید آفتاب محافظت كنید.
  13. ورزش در هوای آزاد را در ساعات خنك شبانه روز انجام دهید.
  14. روزانه به درجه حرارت هوا توجه كنید.
  15. در هوای بشدت گرم یا با رطوبت بالا فعالیت ورزشی خود را متوقف كنید


عوامل خطر

هر کس می تواند گرمازدگی را تجربه کند، اما برخی عوامل باعث افزایش حساسیت شما به گرما می شود. آنها عبارتند از:


سن:

نوزادان و کودکان زیر 4 سال و بزرگسالان بالای 65 ساله در معرض خطر بیشتر گرمازدگی هستند. توانایی بدن برای تنظیم دمای آن به طور کامل در کوکان توسعه نیافته و ممکن است در افراد مسن به خاطر بیماری، داروها یا عوامل دیگر کاهش یابد.


مصرف برخی داروها:

داروهایی که توانایی بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد و بدن را هیدراته می کند، مانند بعضی از داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا و مشکلات قلب،آنتی هیستامین ها، آرامش بخش و یا کاهش علائم روانی (antipsychotics). علاوه بر این، برخی از مواد مخدر غیر قانونی مانند کوکائین و آمفتامین می توانند دمای بدن را افزایش دهند.


چاقی:

وزن بیش از حد می تواند بر توانایی بدن شما برای تنظیم دمای آن تأثیر بگذارد و بدن شما را به گرما بیشتر حفظ کند.


تغییر ناگهانی دما:

اگر به منطقه گرم نرفته باشید، بیشتر به بیماری های مرتبط با گرما، مانند گرمازدگی، حساس هستید. سفر به یک منطقه با آب و هوای گرم برای کسی که در جای سرد زندگی می کند می تواند شما را در معرض خطر بیماری مرتبط با گرما قرار دهد، زیرا بدن شما فرصتی برای استفاده از دماهای بالاتر ندارد.


شاخص حرارت بالا:

شاخص گرما یک مقدار درجه حرارت است که در نظر دارد که چگونه دما و رطوبت در فضای باز احساس می کنید. هنگامی که رطوبت بالا است، عرق شما نمی تواند به راحتی تبخیر شود و بدن شما به سختی خنک می شود، و شما را در معرض خستگی و حرارت قرار می دهد. هنگامی که شاخص گرما (91 F 33 C) یا بالاتر باشد، باید اقدامات احتیاطی را انجام دهید.


منبع: pezshkbartar


[ بازدید : 67 ] [ امتیاز : 3 ] [ نظر شما :
]
نام :
ایمیل :
آدرس وب سایت :
متن :
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) =D> :S
کد امنیتی : ریست تصویر
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دکتر رحمانی است. || طراح قالب avazak.ir
ساخت وبلاگ تالار مشاور گروپ لیزر فوتونا بلیط هواپیما تهران بندرعباس اسپیس تجهیزات عقد و عروسی تعمیر کاتالیزور تعمیرات تخصصی آیفون درمان قطعی خروپف اسپیس فریم اجاره اسپیس گلچین کلاه کاسکت تجهیزات نمازخانه مجله مثبت زندگی سبد پلاستیکی خرید وسایل شهربازی تولید کننده دیگ بخار تجهیزات آشپزخانه صنعتی پارچه برزنت مجله زندگی بهتر تعمیر ماشین شارژی نوار خطر خرید نایلون حبابدار نایلون حبابدار خرید استند فلزی خرید نظم دهنده لباس خرید بک لینک خرید آنتی ویروس
بستن تبلیغات [X]